prancūziški patiekalai

6 prancūziški patiekalai, kuriuos būtina paragauti keliaujant Prancūzijoje

Maistas Prancūzijoje yra labai labai svarbi kultūros dalis, o patys prancūziški patiekalai yra puikiai žinomi visame pasaulyje. Jau ne pirmą kartą lankydamasi skirtinguose šios šalies regionuose, pati pastebėjau, kad valgymas čia primena tam tikrą ritualą. Visi valgo lėtai ir ilgai, nes prancūzai be galo mėgsta valgymo metu daug šnekėti ir, prie to paties, dar ir gerti vyną. Jie nepratę skubėti, nes svarbiausia yra pasimėgauti maistu, pokalbiais ir bendra atmosfera.

Kaip visi puikiai žinome, prancūzai yra stiprūs nacionalistai, taigi kartais užsukę į restoranus pastebėsite, kad prancūziški patiekalai turi tik prancūziškus pavadinimus. Taigi, pagalvojau, kad noriu jus supažindinti su savo mėgstamiausiu maistu, kad kitą kartą, keliaudami į Prancūziją, žinotumėte, ką norite paragauti. Keliaujame su manimi pažinti naujų skonių. Na, o jei prireiks rekomendacijų dėl kelionės planavimo Paryžiuje, jas rasite Paryžiaus gide.

1. Croque monsieur (prancūziškas sumuštinis)

Tai klasikinis prancūziškas pusryčių patiekalas, kurio pagrindą sudaro keptas sumuštinis, įdarytas kumpiu arba šonine ir padengtas storu sūrio sluoksniu. Mmmm, dievinu sūrį…

Labai rekomenduočiau mėgautis lėtais pusryčiais vienoje iš prancūziškų lauko kavinių su skania kava ir šiltu, sočiu Croque Monsieur sumuštiniu. Dar yra viena šio sumuštinio versija – Croque Madame. Ji turi tą patį pagrindą, bet ant viršaus dedamas keptas kiaušinis, kuris simboliškai primena moters skrybėlaitę (dėl to vadinamas „Madame“).

  • Vilniuje labai skanų Croque Monsieur galite paragauti Coffee spells.
prancūziški patiekalai

2. Tartiflette (užkeptos bulvės)

Šis patiekalas yra kilęs iš Savoie regiono Alpėse. Todėl savaime suprantama, kad jis yra labai sotus ir šildantis. Pagrindinis ingredientas yra Reblochon sūris, kuris apgaubia viską, kas yra viduje: bulves, lydytą sūrį, grietinėlę, šoninę ir svogūnus. Šis ingredientų mišinys labai primena lietuvišką virtuvę.

Tartiflette labai dažnai galite rasti Prancūzijos kalėdinėse mugėse.

3. Soupe à l'oignon (svogūnų sriuba)

Pasakysiu atvirai – sriubų nemėgstu ir nelabai valgau. JOKIŲ. Jokių, bet tik ne šitos. Sunku net pasakyti, kodėl ji man taip patinka. Tikriausiai dėl didelio sūrio kiekio. Ją sudaro skrudinti karamelizuoti svogūnai, virti jautienos sultinyje, o ant viršaus dedamas skrudintas duonos gabalėlis su daug sūrio. Tai vienas mano mėgstamiausių patiekalų, kuris tikrai sušildys, jei nuspręsite jį paragauti kur nors Paryžiaus gatvėje esančiame lauko restorane.

prancūziški patiekalai

4. Raclette (lydytas sūris)

Kaip jau pastebėjote, beveik visi prancūziški patiekalai savo sudėtyje turi daug sūrio, ir raclette – nė išimtis. Po šio patiekalo tikrai turėjau maisto „komą“. Net neįsivaizdavau, kokio dydžio sūrio gabalą gausime, užsisakę šį patiekalą.  

Kaip gi jis valgomas? Viskas labai paprasta, šildote sūris, gremžiate jį ant lėkštutės, tiesiai ant bulvių, dešros, raugintų agurkų ir kitų ingredientų. Tai superinė patirtis valgant, bet būtina į restoraną ateiti visiškai tuščiu skrandžiu.

5. Escargots (sraigės)

Tai yra vienas didžiausių prancūziškų delikatesų, bet ir vėl, manau, kad šis užkandis yra ne kiekvienam. Sraigės dažniausiai yra patiekiamos su prancūziška duona, kad būtų galima panardinti ją į skanų česnakinį sviestą. Taip pat svarbu žinoti, kad sraigės yra valgomos su specialia šakute arba smeigtukais, naudojamais sraigėms iš kriauklės ištraukti. Gal ne pats mano mėgstamiausias patiekalas, bet vis tiek visai patinka.

prancūziški patiekalai - sraigės

6. Beef tartare (jautienos tartaras)

Gal net gėda pasakyti, bet šio patiekalo Lietuvoje net nebuvau ragavusi. Tačiau kai paragavau Paryžiuje, pradėjau jo ieškoti ir Lietuvos restoranuose. Manau, kad šis patiekalas patiks ne visiems, nes tai labai specifinis užkandis su žalia jautienos mėsa, tačiau gal vis tiek verta pabandyti? Gali būti, kad su šiuo patiekalu jums bus kaip su sušiais – reikės kelis kartus paragauti, kol suprasite, kad jums tai labai patinka.

  • Vilniuje labai skanų tartarą galite paragauti Meat Lovers.
prancūziškas maistas - tartaras

Tikiuosi, kad nuo šių aprašymų jūsų skrandis pradėjo neramiai urgzti ir jau net patys užsinorėjote kažką iš šių prancūziškų patiekalų išbandyti. Tikiuosi, kad būtinai teks nors vieną iš jų išbandyti.

Pasidalinkite komentaruose – kurie prancūziški patiekalai yra jūsų mėgstamiausi?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pirkinių krepšelis